Att köpa bostad i Thailand och hitta rätt bostad

Vi hjälper dig att hitta rätt bostad. Oavsett om du är ute efter en liten lägenhet, ett radhus eller en villa så hjälper vi dig att leta och ge dig förslag utifrån dina sökkriterier. Vi guider dig också till vilket område som passar dina önskemål. Det enklaste är att fylla i vårt formulär på vår hemsida, då vet vi vad du letar efter och kan hjälpa dig snabbt. Vi brukar också ringa och följa upp så att vi är helt säkra på att du ska få rätt service av oss.

Finansiering

Vårt råd är att ha klart med finansiering redan innan du åker ner på visningsresa. Då kan du snabbt agera när rätt bostad dyker upp. Det går inte att belåna den Thailändska bostaden. Så det vanligaste alternativet är att belåna din permanenta bostad hemma i Sverige.

Visning

När du, eller vi tillsammans, har hittat rätt område och rätt bostäder är det dags att komma ner till Thailand för visning. Ofta bokar vi in flera visningar så att du har flera bra valmöjligheter. Vi hjälper dig gärna med att boka flygbiljetter och hotellvistelse. Vi ser till att ta fram all nödvändig information om bostaden och går igenom visningsbostäderna på hotellet eller på vårt kontor innan vi med bil åker till visningarna tillsammans.

Budgivning

När du hittat den bostaden du vill ha, lägger du ett bud. I de flesta fall läggs budet under utgångspriset bara i undantagsfall går budgivningen upp. Det absolut vanligaste är att du är ensam budgivare och kan därför förhandla med säljaren.

Köparens undersökningsplikt

Du som köpare är ansvarig för att kontrollera bostaden och dess skick innan du skriver på köpekontraktet. Utgångspunkten är att huset eller lägenheten säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning.

Att äga en fastighet i Thailand

I Thailand får man inte äga marken på samma sätt som vi är vana med i Sverige. Utan det är bara personer med Thailändskt medborgarsakap som får göra det. Dock så finns det två olika tillvägagångssätt som gör att vi västerlänningar/svenskar ändå kan köpa/äga en fastighet på ett tryggt sätt i Thailand.

Leasa mark

Utlänningar har rätt att leasa mark på kortare eller längre tid. Leasingrätten kan registreras på 30 år och har en klausul som ger rätt till ytterligare två perioder på 30 år i taget. Totalt på ett kontrakt kan leasingtiden uppgå till 90 år. Denna klausul är vanligt förekommande och ger utlänningar obegränsad rätt till marken under hela perioden. Dock är det inte alla markägare som utnyttjar förlängningsmöjligheten till max, utan det förekommer begränsad leasing på både 30 och 60 år. Det finns dock inte något i lagen som stödjer leasing perioder längre än 30 år. Utan det är perioder om 30 år som gäller vid varje registrerad lease med option att förlänga ytterligare två perioder. Kontraktet för optionen att förlänga ytterligare perioder är ett kontrakt som är upprättat med markägaren. Även vissa markägare erbjuder också gratis överskrivning av marken om de thailändska lagarna ändras under leasingtidens gång, då de ser denna överlåtelseform som en ren försäljning med i dagsläget bästa möjliga villkor. Som köpare bör man eftersträva att leasa marken med bästa möjliga villkor, dvs på 90 år totalt, då chansen är stor att marken blir din under tiden. På leasingperioder på över tre år måste leasingavtalet registreras på det thailändska fastighetskontoret ( Land office). Avtalet registreras då på lagfarten (Land Title papers) och skyddar köparen under avtalets tidsperiod, även om marken skulle säljas vidare till en tredje part.

Kostnader för fastighetsägandet

I Thailand så tillkommer inga årliga avgifter för skatter eller liknande vid ett ägande av en fastighet. Man betalar självklart löpande kostnader såsom el/vatten och på flera områden har man även en områdesavgift så erläggs varje år för de gemensamma facilitets kostnaderna så som t.ex: pool, parkering, vakt mm.

Tillträde

Tillträde är oftast omgående då slutbetalningen är erlagt. Dock så betyder inte alltid det att man kan nyttja bostaden från den dagen direkt. Då många fastigheter har uthyrningsavtal och fastigheten kanske är uthyrd vid tillträdesdatumet. Då får man självklart som nya ägare till fastigheten de intäkter som kommer inbringas från uthyrningen från och med tillträdesdatumet utbetalt till er som nya ägare. Och så får man stämma av med uthyrningsbolaget när fastigheten inte är bokad framöver så man själv kan börja nyttja fastigheten eller om man vill fortsätta med att hyra ut.